top of page

איך בוחרים נכון טיפול ניורופידבק?

הפוסט הזה הוא מאד ספציפי. הוא מיועד למי שמחפש טיפול בניורופידבק, מכיר או שמע על זה, אפילו דיבר עם כמה קליניקות ורוצה לדעת מה ההבדל ואיך בוחרים.

כי לומר "אני רוצה ניורופידבק" זה כמו לומר – "אני רעב אני רוצה אוכל": זהו תחום עם הרבה שיטות, הרבה סוגים של מטפלים, ולמרבה הצער, גם שרלטנות לא חסרה.

הפוסט הזה נולד בגלל פניות ושאלות חוזרות שאנחנו מקבלים בקליניקת גלים מאנשים שעושים חיפוש מושכל, בודקים, מבררים, או מאנשים שניסו ניורופידבק בעבר במקומות אחרים והחליטו שלמרות שבמקום אחר זה לא עזר להם, או הם לא הבינו כל כך את התהליך -הם עדיין רוצים לנסות את זה, והפעם עם מכון מחקר עם וותק טיפולי של 30 שנה - כלומר מרכז גלים, מכון גלים, קליניקת גלים.

הפוסט הזה נולד כי אנחנו במרכז גלים, בתור גוף אימון מוחי מהוותיקים בישראל (מאז 1995) והייחודיים בגישתם, מייעצים כבר שנים רבות למטפלים וללקוחות בתחום, ומקבלים גם את הפניות שחושפות בפנינו את איך מטפלים שונים מטעים את הציבור, בשם האימון המוחי. יש אפילו מקום שקרא לעצמו בדיוק באותו השם שלנו!

כשאתם מחפשים אימון מוחי, הנה הדברים שצריך לשאול ולברר

באיזה שיטת ניורופידבק הם משתמשים?

שיטת הניורופידבק היותר נפוצה ויותר קלה להפעלה נקראית שיטת ה Z Score. בשיטה זו נתוני המוח שלכם מושווים לבסיס נתונים של מוחות אחרים שנסרקו ויצרו ממוצע של "מוח נורמלי" שאליו האימון שואף להכניס אתכם.

כיוון שבסיסי נתונים כאלה נוצרים ונמכרים לקליניקות כל הזמן, כל בסיס נתונים מבוסס על מספר שונה של מוחות, על אנשים מרקעים שונים שנסרקו, כולל אנשים משנות ה 80, בהם נוצרו בסיסי הנתונים.

במילים אחרות, בקליניקה אחת יושווה המוח שלכם לכמה מאות אנשים, בעוד באחרת לכמה אלפים. ואם הם במקרה משתמשים בבסיס נתונים משנות ה 80 – הרי שהאתגר למוחות של היום שונה מאד מזה של שנות ה 80. המוח צריך היה לעבור אדפטציה לאתגרים הטכנולוגים של הדור הנוכחי שלא היו קיימם בשנות ה80.

 

אז הבעיתיות בשיטה זו היא:

  • האם יש בכלל דבר כזה מוח נורמלי? והאם מוח נורמלי הוא מוח ממוצע בין כמה מאות אנשים?

  • האם אפשר בכלל לומר שמה שיש במוח של מוזיקאי ואין במוח של רואה חשבון הוא לא נורמלי? כל מקצוע וכל מוח צריך את המטרות האימוניות שלו לפי התחום שלו, הרקע הרפואי שלו, מטרות האימון שלו וכן הלאה

  • האם מה שאני רוצה מהאימון המוחי הוא להפוך להיות מוח ממוצע או אני רוצה לדחוף את המוח שלי לביצועים טובים יותר ביחס לנקודת ההתחלה שלי עצמי?

הגישה בגלים אינה מתבססת על השוואת המוח לשום בסיס נתונים או מוח אחר, אלא ישירות למחקרים בתחום בלבד.

מה הבטיחו לי בתחילת התהליך?

אם הבטיחו לכם שהפרעה מסוימת תיעלם תוך חודש, חודשיים או לא משנה איזה פרק זמן, או אפילו הבטיחו שהיא תיעלם בלא להקציב פרק זמן, אם אמרו לכם שOCD או סכיזופרניה יכולים להיעלם מהמוח או שכל בעיותיכם יפתרו אם רק תעשו את האימון המוחי, תדעו שעליכם להיזהר.

 

מי שמבטיח ומתחייב מראש לתוצאות מסוימות שהמוח יראה אחרי האימון, לא מבין את המוח ודרך פעולתו.

מה הרקע של המאמן שלך?

בואו רק נאמר שמאמנים מתחום המוח אין הרבה.

ואם המאמן שלך לא בא מרקע מוחי, מהי ההכשרה שהוא קיבל בתחום? כבר שמענו על אנשים שעשו קורס של 24 שעות, או אפילו של כמה שבועות, ויחד עם השקעה של כמה אלפי דולרים קנו ציוד ופתחו קליניקה. יש אנשים שלמדו רק להיות טכנאים – ללחוץ על כפתורים ולהפעיל מערכת. בשביל זה באמת לא צריך יותר מכמה שבועות.

מאמן נכון בתחום אמור לבוא עם הכשרה מוחית אקדמאית או מקיפה מספיק.

מה אני מקבל מהמיפוי המוחי?

כשאתם מתקשרים לקליניקה לניורופידבק לקבל מידע, תשאלו קודם כל האם התהליך מתחיל עם מיפוי של הפעילות המוחית.

  • אם כן, כמה איזורים ממפים?

  • אילו תפקודים בודקים?

  • איך מקבלים את התוצאות, ואיך אני יכול להבין את התוצאות שלי?

  • מה צפוי לי על בסיס זה לתהליך האימון עצמו?

מיפוי מוחי מלא אמור לתת לכם מידע על תפקודים קוגניטיביים, עיבוד רגשי, ויסות חושי, עיבוד שפתי, דפוסי שינה והקשר שלהם לתפקוד קוגניטיבי.

איך אני מבין את התהליך שאני עובר?

אם אתם עם המאמן הנכון והקליניקה הנכונה אתם אמורים להיות מסוגלים לקבל את כל הדברים להלן:

  • הסבר מפורט של כל הממצאים המוחים שהתקבלו במיפוי הראשוני ואיך כל אחד מהם קשור לאתגרים אותם אתם רוצים לאמן או להפרעה מסוימת.

  • אם יש ממצאים רפואיים הקשורים לתפקוד מוחי או פיזיולוגי, הם צריכים להילקח בחשבון

  • הבנה מדויקת כל כל האזורים שאתם מאמנים בכל מפגש, מדוע אנחנו מאמנים דווקא אותם, מדוע זה חשוב למוח שלי

  • איך אני רואה את ביצועי המוח שלי תוך כדי או בסיום כל תרגיל ומבין אותם

  • מעקב מדוקדק אחר התהליך האימוני בנקודות שונות בזמן לאורך האימון – כולל בעיקר הסברים על הפעילות המוחית המשתנה

  • הפניות למחקרים בכל תחום שקשור למוח ולאימון שלו, ולפי הצורך קבלת הסבר אודות מחקרים אלו

bottom of page